10 d’octubre, 2008

Crisis? What Crisis? De les subprime a la nostra buxaca

No, avui no va de música de Supertramp, sinó de crisi.
Suposo, que com a mig món, la crisi ja us ha tocat la butxaca. Ja fa dies que els preus no paren de pujar: el petroli, la hipoteca, els llibres, el calçat, la roba..., i els articles de primera necessitat: el pa, la llet, els ous, els productes alimentaris en general... Però en sabem les causes?, en som conscients del perquè de tot plegat (sense ànim d'emular cap escriptor famós)?
Com que sóc una ignorant en economia, he intentat entendre per què hem arribat tots plegats a aquesta situació. Per què uns bancs que fa quatre dies ens deixaven els diners, pràcticament sense fer preguntes, ara no ens donen tanda ni per demanar un préstec? Com pot ser que tenint els guanys que tenen -que gairebé ens escandalitzen- estan a punt de provocar la fallida de moltíssimes empreses? És per això que m'he dedicat a buscar explicacions, a escoltar opinions de gent entesa, a submergir-me en les dades tan complexes que cada dia ens porten els mitjans de comunicació i a començar a entendre alguns dels conceptes que tothom maneja com si en sabéssim l'abecé. Què són les "subprime", o els "ninja", o els "paquets MBS"?
Doncs bé, he trobat alguns llocs molt interessants on podem aprendre -des de zero- tota aquesta complexitat i on podem resseguir la cronologia dels fets. Un dels que més m'ha cridat l'atenció es diu Diccionario dinámico de vocablos. Es tracta d'un bloc que administra Leopoldo Abadía, professor de l'IESE jubilat, que ha fet la millor explicació sobre tot aquest assumpte.
Llegiu-lo, de veritat que és molt clarificador. Ens explica amb un llenguatge molt entenedor la crisi de les subprime, aquesta crisi que va començar als Estats Units i que no sabem on ni quan acabarà, però després de la qual el nostre món segur que ja no torna a ser igual.

I per si voleu veure-ho des d'un altre punt de vista més còmic -o tragicòmic, segons com es miri-, us deixo aquest altre enllaç:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per visitar-nos