27 de juny, 2008

Els petards

Us agraden els petards? Sou "petarders"? Vet aquí que arran d'això, de si ens agradaven els petards i, per tant, les revetlles sorolloses, a l'hora de dinar uns quants professors discutíem sobre l'origen dels petards, de si havien tingut un origen militar o més aviat lúdic. Les opinions eren de tots els gustos, però el que sí sabíem del cert és que el seu naixement va ser a l'Orient, a la Xina.
Segons sembla, l'origen del petard està vinculat a l'ús de la pólvora negra i data d'aproximadament el segle VII dC; tot i així, les dates són poc exactes. Ara bé, el que sí és segur és que no tenien un caire festiu. Els petards, sobretot una mena de petards semblants als nostres petards borratxos (aquells que corren per entre els peus), es feien servir per a desconcertar els soldats i les cavalcadures. Se'n deien "rates de terra".
Més tard, van començar a fer-se servir amb canyes de bambú. Omplien les canyes amb la pólvora negra i els llençaven al foc; aleshores, els gasos que la mateixa pólvora produïa feia esclatar molt sorollosament la canya de bambú.
Després, s'omplien tubs amb la pólvora, s'embolicaven amb paper de seda, s'hi posava una metxa i una cua de pólvora i... voilà: l'espetec era monumental. Finalment, a algú se li va ocórrer posar-hi una aleta per a poder-los dirigir en un vol. Així se certificava el naixement dels coets i dels focs d'artifici que, amb poques variacions, són com els que coneixem.
Res a veure amb els innocents focs d'artifici que tantes nits de festa major vesteixen amb els seus colors!
I a vosaltres, us agraden els petards ?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per visitar-nos